Zo creëer je thuis je eigen yogastudio
31 maart 2020 
3 min. leestijd

Zo creëer je thuis je eigen yogastudio

Sinds de coronacrisis zijn we gewend om thuis de yogamat uit te rollen. Gelukkig kunnen we weer gewoon naar de yogastudio of sportschool. Liever niet de deur uit voor een momentje op de mat? Maak dan van je thuis een fijne yogaplek. In deze blog lees je hoe.

Maak je yogastudio zo comfortabel mogelijk

Niet iedereen is gezegend met een kast van een huis. De kans is dus aanwezig dat je geen aparte kamer kunt ombouwen tot yogastudio. Geen zorgen, dat hoeft dat ook niet. Voor yoga heb je eigenlijk niet meer nodig dan je yogamat. In principe leent een slaapkamer, zolder of woonkamer zich prima voor een yogasessie. Zorg in ieder geval voor een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Maak het gezellig met kaarsen, sfeerlicht of kristallen en je kunt beginnen!

Je eigen yogastudio

Gebruik een FLXBL yogamat en andere yogamaterialen

Naast een rustige, sfeervolle ruimte zijn een paar materialen handig om alles uit je practice te halen. Denk aan een (meditatie)kussen, deken en blokken. En bij een intensievere yogavorm mag een goede yogamat niet ontbreken. Ik ben fan van FLXBL yoga, een mat van duurzame materialen die je zelfs kunt opvouwen én wassen. Ideaal, want daardoor is FLXBL ook te gebruiken als travel mat. Pluspunt is dat ‘ie heerlijk zacht aanvoelt en een anti-sliplaag heeft. Zo houd je grip en sta je zelfverzekerd in Downward Facing Dog. Omdat de yogamat vrij dun is, gebruik je ‘m het liefst op een zachte ondergrond – perfect dus voor buiten – of als toplaag over een andere mat. FLXBL is verkrijgbaar in verschillende frisse kleuren. Daar word je toch vrolijk van?

Als ambassadeur van FLXBL mag ik jou exclusief korting geven. Ga naar deze link en gebruik kortingscode teachersarah.*

FLXBL yogamat

FLXBL yogamat als travel mat

Volg een yogales online

Misschien zijn er een aantal asana’s die je kent uit je yogales. Als gevorderde yogi weet je wellicht welke practice jou het beste dient. Maar volg je liever een les of ben je nog niet zo ervaren? Dan zijn yogavideo’s een uitkomst. Van tutorials tot complete yogalessen, voor elk thema, klacht of yogastijl is er online inspiratie te vinden. Ook ik – ondanks mijn ervaring als yogi en yogadocent – vind het soms fijn om een online les te volgen. En wat voor het ‘echte leven’ geldt, werkt ook zo voor het internet. Ga op onderzoek uit om te ontdekken welke docent en yogastijl het beste bij je past. Probeer van alles uit. Ik geef Yin Yang en Vinyasa yoga. Hier kun je mijn online lessen volgen.

Music please!

Muziek is voor mij essentieel tijdens een yogasessie. Het draagt bij aan mijn gemoedstoestand, focus, ritme en de flow. Door muziek raak ik sneller in een meditatieve staat en kan ik mijn practice mindful maken. Als jij yoga liever in stilte beoefent dan is dat natuurlijk helemaal oké. Draagt muziek op een positieve manier bij aan je sessie, dan heb ik een paar suggesties voor je. Allereerst laat ik mijn muziekkeuze afhangen van de yogavorm. Zo draai ik tijdens Yin (rustige vorm waarin je houdingen langer aanhoudt) klassiek of rustgevende, meditatieve muziek. Bij Vinyasa en andere Yang stijlen vind ik het prettig om de flow te ondersteunen met wat meer uptempo. Via Spotify of ITunes zijn er tal van yoga- en meditatie-afspeellijsten te vinden. Weet je niet waar te beginnen? Beluister mijn yoga playlists hier.

Mediteer met behulp van een geleide meditatie

Mediteren is onlosmakelijk verbonden met yoga. Vaak openen en eindigen we de yogales met een meditatie. Natuurlijk kun je mediteren zonder yoga practice en vice versa. Mijn leraar omschrijft yoga als meditatie in beweging. Dat ervaar ik ook echt zo. Zowel tijdens een yogales als meditatie keer je jouw aandacht naar binnen. Je focust op je ademhaling om in het moment aanwezig te zijn. Veel mensen vinden mediteren lastig. Want hoe begin je? En hoe zorg je dat je niet wordt afgeleid? Ik schreef hier eerder een blog over. Wellicht gaat het je helpen.

Nu kun je écht aan de slag om van je thuis een comfortabele yogastudio te maken. Enjoy!


 *Omdat ik fan en ambassadeur ben van FLXBL Yoga heb ik een affiliate samenwerking met ze.

Over de schrijver
Reactie plaatsen