Doen! Een roadtrip door Andalusië
21 september 2019 
in Reizen
2 min. leestijd

Doen! Een roadtrip door Andalusië

Always take the scenic route, is mijn credo. En dat kan natuurlijk het beste door roadtrippen! Wist je dat Zuid-Spanje zich perfect leent voor een ontdekkingstocht en coche? Denk aan temperamentvolle steden, lieflijke, witte dorpjes en uitgestrekte landschappen. Mét grote kans op veel zonnestralen. Een roadtrip door Andalusië: let’s go!

Toeren door Andalusië

Onze roadtrip begint in Sevilla. Nadat M. en ik geland zijn op de luchthaven, huren we een auto om te vertrekken richting het zuiden. De verkeersdrukte lost langzaam op als we verder van de Andalusische hoofdstad raken. Geen Spotify playlist, wel old skool de radio aan. Ik leg mijn voeten op het dashboard en neurie zachtjes mee met voor mij onbekende Spaanse hits. Het leven kan slechter! We passeren groene weilanden, windmolens en zo nu en dan de bekende pueblos blancos (witte dorpen). De omgeving is hier weids en vlak. Het silhouet van een zwarte stier – gelukkig geen echte rakker maar een enorm billboard – steekt af tegen de okergele velden. Nog geen twee uur later zijn we op onze eerste bestemming: El Palmar.

Laid-back El Palmar

Playa El Palmar ligt in het zuidwesten van Spanje en behoort tot de Costa de la Luz. Het is dé surf-hotspot van Andalusië en tot voor kort een goed bewaard geheim gebleven voor toeristen. Hoewel de Spanjaarden deze geliefde vakantiebestemming nu met buitenlandse zonaanbidders delen, is El Palmar nog steeds kleinschalig en laid-back. De gouden zandstranden zijn lang en breed. Het zeewater helderblauw. Achter de duinen ligt één kustweg met bars en restaurants. Een specialiteit uit deze regio is rode tonijn. Bij La Torre eet je deze verrukkelijke vis met fantastisch uitzicht over zee.

Spaanse bruiloft

Trouwen aan de Spaanse kust. Klinkt romantisch, niet? We hebben geluk, want een vriendin trouwt hier met haar Spaanse lover. Geheel in bohemien-stijl geven zij elkaar het ja-woord tegen de achtergrond van de Atlantische oceaan en de ondergaande zon. De avond valt. High heels worden verruild voor slippers en – volgens Spaanse traditie – wijn voor sterke drank. Tot in de late uurtjes dansen en proosten we op het bruidspaar. Een bijzondere ervaring!

Sfeervol Cádiz

Nagenietend van het Spaanse feest is het tijd om te vertrekken. We rijden via de kust in noordelijke richting. Onze volgende stop is Cádiz, de oudste stad van West-Europa. Cádiz werd rond 1100 v. Chr. gesticht en kent een roemruchtig verleden. De havenstad was het centrum van de Spaanse handel met de Nieuwe Wereld en groeide uit tot de rijkste kosmopolitische stad van Spanje. De sporen van een rijke geschiedenis zie je nog steeds terug in het straatbeeld. Naast indrukwekkende kerken en kathedralen met gouden koepels, dwaal je hier door smalle straatjes grenzend aan sfeervolle plaza’s. Maar het mooist van Cádiz is haar ligging. De stad ligt op een schiereiland, omgeven door water. Blikvangers zijn de baai en de boulevard langs de zee. De kleurrijke panden geven een Cubaans gevoel. Door de vroegere band met Cuba wordt Cádiz toepasselijk ‘Klein Havana’ genoemd. Grenzend aan de boulevard vind je hier ook prachtige, exotische tuinen en parken. Echt een veelzijdige stad!

Bruisend Sevilla

Na Cádiz vervolgen we onze weg. Terug naar Sevilla. De hoofdstad van Andalusië heeft mijn hart gestolen en is echt de moeite waard om te bezoeken! In deze blog lees je over mijn 8 favoriete must-sees, maar uiteraard valt er zoveel meer te ontdekken. Aanrader is de wijk Triana, gelegen aan de overkant van de Guadalquivir-rivier. In het verleden had Triana een slechte naam omdat hier veel armoede heerste. Tegenwoordig is deze voormalige zigeunerwijk een bruisende plek waar tradities en folklore in ere worden gehouden. Zeg je flamingo, dan zeg je Triana. Aan de oever serveren kleine cafés en restaurants smaakvolle, no-nonsense tapas. Mét spectaculair uitzicht op de rivier en de stad.

Meer Sevilla?

Ben je van plan om Andalusië en in het bijzonder Sevilla te ontdekken? Dan is het wel zo prettig als je een goede slaapplek hebt met een centrale ligging. Ik overnachtte bij Fontecruz Seises, een luxehotel middenin het oude centrum.

*Bron: Deze reis is mede mogelijk gemaakt door het Spaans Verkeersbureau en Sevilla Turismo.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen